קרע ברצועות הברך

הרצועות תומכות במפרק הברך והן פועלות יחדיו כדי לייצב את המפרק. בפשיטת הברך, כל הרצועות נמתחות והמפרק יכול להתייצב באופן פסיבי מבלי לערב אף שריר.

קרע באחת מרצועות הברך לא יאובחן על ידי בדיקת רנטגן פשוטה אלה יש צורך בבדיקת MRI. בדרך כלל נראה עדות לבצקת לשדית בקדמת המשטח הטיביאלי מדיאלי ובנוסף ברוב המקרים יופיע גם דימום. מפרק הברך נתמך על ידי ארבע רצועות עיקריות: צולבת קדמית, צולבת אחורית, קולטרלית פנימית וקולטרלית חיצונית. תפקידן העיקרי של הרצועות הקדמית והאחורית הוא למנוע פריקה קדמית ואחורית של שתי העצמות. שתיהן ביחד מונעות תנועות סיבוביות מעבר ליכולת המפרק. תפקיד נוסף של הרצועה הקדמית הוא לדווח למוח על תנועת הברך ובכך לשלוט נכונה בתנועת הברך באמצעות השרירים. רצועות אלו הן בעלות החשיבות הרבה ביותר בשמירה על יציבות מפרק הברך.

קרע של הרצועה הקדמית (ACL) נדיר יותר אך גם המסובך ביותר ולעיתים קרובות ידרוש ניתוח לשחזור הרצועה, במקרה כזה חזרה לפעילות מתאפשרת לאחר 6-9 חודשים. קרע ברצועה הצולבת האחורית אינו שכיח ונגרם כתוצאה מקבלת מכה ישירה למפרק הברך או מכיפוף חד ומהיר של הברך. בדרך כלל יורגש כאב במפרק הברך ובחלק האחורי של השוק ללא סימנים של נפיחות (בניגוד לקרע ברצועה הקדמית). תפקידן העיקרי של הרצועות הצידיות היא למנוע מהמפרק "להיפתח" בצידו הפנימי או בצידו החיצוני. רוב הפגיעות התרחשו ברצועה הפנימית(MCL) במקרה כזה ניתן להסתפק בחלק מהמקרים גם בטיפול שמרני וחזרה לפעילות מלאה יכולה לקחת מספר שבועות בלבד. במקרה של קרע לתלונות המטופל יש חשיבות רבה – נפיחות, אין שליטה על הברך, רעשים מהברך בזמן תנועה, חוסר יכולת לאמץ את הברך כל אלו יכולים להראות כי כנראה מדובר בקרע של הרצועה.

דילוג לתוכן