שבר קרסול, שבר בימלאולרי

לצערנו שברי קרסול אינם נדירים. לרב מדובר בחבלה סיבובית לקרסול כלומר הרגל נתפסת במשהו והאדם נופל.

הקרסול מורכב משלוש עצמות העצם גדולה בשוק הנמצאת בצד הפנימי של הקרסול – טיביה – Tibia, עצם השוקית – פיבולה – Fibula היא העצם הקטנה בצד החיצוני של השוק יחד שתי עצמות אלה יוצרות מבנה של מזלג בו נמצאת עצם הקרסול – טאלוס – Talus. בשברי קרסול אחת או יותר מהעצמות היוצרות את מבנה המזלג נשברות.

 

הסימנים של שבר יהיו כאבים במקום, נפיחות בדרך כלל משני צידי הקרסול, שטף דם ,קושי או אף חוסר יכולת לדרוך על הרגל ולעיתים אף עיוות צורה. יש מקרים בהם פריקה מתלווה לשבר ואז מדובר בפגיעה קשה יותר. האבחנה הסופית נעשית בעזרת צילומי רנטגן. לעיתים יש צורך ב- CT (סי. טי. – טומוגרפיה ממוחשבת) כדי להשלים את האבחנה.

בדרך כלל פונים לחדר מיון עם פגיעות מסוג זה. בחדר מיון האורטופד התורן יבצע צילום של השבר, יקבע את הרגל בגבס. ויעשה צילום בגבס להעריך האם השבר מתאים לטיפול שמרני או ניתוחי.

 

במקרים בהם מומלץ על טיפול ניתוחי במרבית המקרים תאושפזו והניתוח יבוצע באחד הימים הקרובים – זמן ההמתנה בבתי חולים ציבוריים יכול להיות ארוך אפילו עד שבוע. לעיתים מצב העור אינו מאפשר ניתוח ואז יש להמתין להחלמת העור – כ- 3 שבועות.

שברי קרסול יכולים להיות ללא תזוזה ואז הטיפול הוא ללא ניתוח. במרבית המקרים בהם השבר הוא עם תזוזה יש צורך בטיפול ניתוחי שמטרתו היא החזרת העצמות למקום וקיבוען בעזרת פלטות וברגים (המכונות בטעות "פלטינות"). כאשר שברי קרסול הם ללא תזוזה הם מטופלים לרב בגבס או באמצעי קיבוע אחר למשך כחודש וחצי. במרבית המקרים ההמלצה תהיה לא לדרוך על הרגל. במהלך תקופת ההחלמה עוקבים אחר השבר והאיחוי בעזרת צילומי רנטגן. לאחר ניתוחים לשברי קרסול הרגל תהיה מקובעת במרבית המקרים בגבס לתקופה של כשבועיים לאחר מכן תתחילו להניע את הקרסול. גם לאחר ניתוחים לקיבוע שבר קרסול ההמלצה היא לא לדרוך על הרגל לתקופה של 6 שבועות. במהלך תקופת ההחלמה עוקבים אחר השבר והאיחוי בעזרת צילומי רנטגן. תקופת ההחלמה המלאה משבר בקרסול נעה בין 3 ל- 9 חודשים (בתלות במידת החבלה הנלוות לשבר ובמידת התזוזה בשבר).

דילוג לתוכן